LA CONTRAREVOLUCIÓ DELS CAVALLS
————
Del 10.05 al 16.07.2016

Inauguració: dimarts 10.05.2016 > 19.30 h


Seleccionat a la Convocatòria 2015 de Can Felipa Arts Visuals, aquest projecte d'investigació pren format expositiu per convidar-nos a revistar els anys 90 a l'Estat espanyol, "dècada” que es pot considerar fundacional d'un paradigma de governança del qual som hereus. Més enllà del relat de la Transició, la comissària proposa aquest exercici d'imaginació política per qüestionar-nos les narratives heretades i revisitar a través de les nostres històries personals alguns dels esdeveniments que marcarien un abans i un després en el transcórrer de la nostra normalitzada democràcia. Com recuperar la memòria de la nostra història recent? On estaves tu durant aquells anys i què recordes?

A mig camí entre la crònica d'esdeveniments i l'arqueologia del present, els treballs que aquí es mostren giren entorn de la capacitat de destrucció, higienitzada i aparentment desideologitzada del neoliberalisme cañí que es va consolidar durant aquells anys, al caient de dos relats que encara continuen alimentant els nostres imaginaris: d'una banda l'autorepresentació d'una Espanya moderna que es vol europea i progressista, on les fàbriques són substituïdes per espectaculars museus d'art contemporani, les cases de pescadors per hotels a primera línia de platja i on la corrupció és festejada en macroesdeveniments de cartró pedra; d'altra banda, el desert: la desaparició de tota una generació que va quedar arraconada entre la plaga de l'heroïna i la crisi de la sida, la criminalització de la contracultura i les noves expressions de lleure juvenil, les incipients polítiques de control migratori i les seves primeres víctimes com a resultat del racisme institucionalitzat.

Entre el triomfalisme i el dol, la celebració i el silenci, aquesta exposició es proposa com una caixa de ressonància que necessita el cos i la intrahistòria dels públics per activar un recordar junts en què memòries íntimes i imaginaris col·lectius s'entrecreuin, per experimentar amb altres maneres de transmissió i afectació històrica.

Amb Irene de Andrés, Jacobo Bugarín, Alán Carrasco, Lúa Coderch, Franco Moragues, Rafa M. Mota, Ignacio Navas, colectivo N.I.E, María Ruido, Andrés Senra i ¿Archivo Queer?

Comissariat per Marta Echaves. 

Consulteu la publicació, dissenyada per Fernando Galende, i les imatges de l'exposició de Marc Llibre.