RECOMPOSICIONS MAQUÍNIQUES
RECOMPOSICIONS MAQUÍNIQUES
————
Del 07.02.2017 al 08.04.2017
Inauguració dimarts 7 de febrer a les 19:30

La crisi mediambiental que defineix el fenomen del canvi climàtic i l´antropocè, descriu al seu torn un espai social caracteritzat pel desastre humanitari i els múltiples conflictes geopolítics a escala global. Davant d´aquest territori, caracteritzat per les desigualtats estructurals i els règims de desposseïment i mobilitat controlada, el domini de la creença sobre la inevitabilitat de les economies capitalistes com a forma de progrés històric i l´essencialisme biològic i cultural, resulta imperatiu entendre que la nostra supervivència no només està amenaçada per la degradació mediambiental, sinó també per l´erosió del teixit de la solidaritat social i els modes de vida psíquics, els quals cal que siguin reinventats. ¿De quina forma la pràctica artística i cultural participa de la recomposició col·lectiva del 'socius' i en la re-singularització de les subjectivitats, tot generant relacions més sostenibles amb l´alteritat sexualitzada, racialitzada i naturalitzada?


Amb Andrés Vial, Raquel Alamo Bergström, Buréau d’Études, Col·lectiu Projecte Úter, Sergio Monje, Vicky Benítez, Regina de Miguel, The Otolith Group, Mitra Azar i Joana Moll.

Comissariat per Christian Alonso.



Consulteu la publicació dissenyada per Jordi Oms.

Imatge: Projecte Úter (fragment), 2015. Cortesia dels artistes



L´exposició compta amb l'obra de The Olotith Group ''The Radiant'', cedida en préstec pel MACBA. Museu d'Art Contemporani de Barcelona.

NOTÍCIES RELACIONADES
Dinar popular amb males herbes
Dinar popular amb males herbes
Activitat La(b) Felipa vinculada a l'exposició "Recomposicions Maquíniques"
Horari: Diumenge 2 d'abril a les 12 h.
Ubicació:
Hort comunitari 'La Vanguardia', a la intersecció Llull – Llacuna (Poblenou).

Com a menú proposem un plat combinat que inclou producte de temporada conreats al mateix hort, adventícies comestibles (conegudes com a males herbes) i hortalisses silvestres collides als entorns del Poble Nou, a més de postres. Hi haurà disponibilitat d'opció vegana i ovolacteovegetariana. Donació suggerida: 5 euros. La contribució anirà destinada a la comunitat que gestiona l'hort.

L'activitat s'emmarca en el projecte de recerca "Les matem perquè ens molesta el seu soroll" (2016) de l'artista Vicky Benítez, que treballa partint del llistat que publica el Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca sobre les espècies «Exòtiques Invasores», en l’anàlisi de la percepció d’espècie al·lòctona (anomenada «invasora») i espècie autòctona formulat en termes biològics, a partir de la qual es troben ressonàncies en l’àmbit de la convivència social, tot relacionant el discurs sobre l’eradicació de certes espècies considerades al·lòctones i la protecció de les considerades autòctones, amb les justificacions de les actuals polítiques de control migratori o la postura populista en altres àmbits de «primer els d’aquí».

El projecte es formalitza en la creació d'un jardí de plantes exòtiques invasores concebut com un campament de plantes migratòries que convida a repensar qüestions com el paisatge natural i el paisatge cultural, la identitat, la noció del temps, i el que considerem com a propi i com aliè. El jardí-campament s'emplaça a l'espai ocupat de l'hort comunitari 'La Vanguardia', a la intersecció Llull – Llacuna (Poblenou), un espai biodivers de convivència transespècie envoltat de processos violents de privatització, especulació immobiliària i turistificació massiva.

"Les matem perquè ens molesta el seu soroll" (2016) s'inscriu dins el projecte curatorial "Recomposicions Maquíniques" (Can Felipa, 7 febrer - 8 abril) a cura de Christian Alonso.
 

Inscripció prèvia enviant correu a malesbonesherbes@gmail.com
Taller lectura performativa del
Taller lectura performativa del "Manifest Chthulucè" de Donna Haraway.
Activitat La(b) Felipa vinculada a l'exposició "Recomposicions Maquíniques"
Horari: Dijous 23, 30 de Març i 6 d'Abril de 18h a 20h.
Ubicació: Sala d'exposicions de Can Felipa (Pallars 277, 3a planta).
A càrrec de Helen Torres.
En el seu últim manifest, la biòloga, filòsofa i historiadora de la ciència Donna Haraway proposa una era geològica a la qual anomena "Chthulucene”: "Un ara que ha estat, és i encara està per venir”. Convençuda que per canviar la realitat és indispensable crear nous relats, Haraway ens parla de "doble mor'' i ressorgiments; de simbiogénesis i simpoiesis; del perill imminent de temibles poders chthónics, "gorgones serpentines com la indomable i mortal Medusa”, indiferents a l'acció de l´home que crema fòssils incansablement "en una paròdia lúgubre de les energies terrestres''. A través d´un exercici de ciència-ficció, Haraway qüestiona al antropocè com a nova era geològica i ens crida a teixir aliances col.laboratives entre les espècies a través d'aquest nou manifest, la irònica frase del qual final –"(...) el meu següent manifest haurà de ser Make Kin Not Babies''- serà una de les inspiracions recurrents del taller.
Durant dues sessions ens reunirem per llegir el Manifest, comentar-ho i aprendre´l  a través de lectures col.lectives, jocs performatius amb el text i exercicis de confiança grupal. L´última sessió farem un recorregut per l´exposició Recomposicions Maquíniques i una posterior xerrada oberta per comentar l´exposició a partir de l´experiència del taller.
Jardí d'exòtiques/invasores.
Jardí d'exòtiques/invasores.
Activitat La(b) Felipa vinculada a l'exposició "Recomposicions Maquíniques"
Horari: Divendres 17 de març a les 17h
Ubicació: Encreuament C/Llacuna- C/Llull.
Horari: Divendres 17 de març a les 17h
Ubicació. Encreuament C/Llacuna- C/Llull.
A càrrec de Vicky Benítez
Investigació, documentació i mostra de plantes exòtiques considerades invasores. Speech corner i activitats entorn l’autòcton/al.lòcton.
Jardinera de professió, vaig començar treballant a partir del llistat que elabora el ministeri d´agricultura ramaderia i pesca sobre les plantes exòtiques invasores (http://www.magrama.gob.es/es/biodiversidad/temas/conservacion-de-especies/especies-exoticas-invasoras/) per relacionar el discurs sobre l´eradicació de certes espècies pel fet de ser al.lòctones i de protegir les espècies autòctones, amb la  postura populista en altres àmbits de ''primers els d´aquí''. Moltes espècies catalogades formen part del nostre paisatge local des de fa generacions, com la figa de moro o l´atzavara (on paradoxalment a la voluntat de preservació de la biodiversitat, es recomana la utilització del glifosat). En quantes generacions un deixa de ser al.lòcton i passa a ser autòcton? com es relaciona tot això amb les persones?
Taller obert d'intercanvi de llavors.
Taller obert d'intercanvi de llavors.
Activitat La(b) Felipa vinculada a l'exposició "Recomposicions Maquíniques"
Horaris: Dijous 2, 9 i 16 de Març, de 17:30 a 19:30.
Ubicació: Sala d'exposicions de Can Felipa (Pallars 277, 3a planta).
El projecte Mnemosyne Plantae, de l´artista i paisatgista Raquel Álamo, explora la memòria de les espècies vegetals que formen part del nostre entorn partint de l´estudi de les seves llavors. Entenent la combinació del coneixement científic i el coneixement popular com a elements fonamentals que expliquen la potència orgànica de les llavors i fent ús de la ficció com a eina especulativa, el projecte interpreta la memòria i els usos de les llavors connectant-la amb les formes de representació del territori i els discursos sobre la biologia i la vida.
L´activitat es planteja com una oportunitat per obrir un nínxol en l´espai-temps i trobar-nos per compartir llavors:
Benvinguts/des tots/es amb les llavors amb les que us trobeu enredats! Potser son les dels tomàquets de l´hort de la teva àvia, o la del mango importat que et vas menjar ahir, o les d'aquella planta tossuda que no coneixes el seu nom i que malgrat tot creix al teu balcó de forma inhòspita. I potser seria bonic traçar recorreguts d'aquestes llavors en els nostres propis mapes històrics, de memòria, de desig, de relacions. Potser seria més bonic encara trobar-nos a nosaltres mateixos en els mapes de la memòria, dels desitjos, de les relacions, de les llavors.
Porta les llavors que vulguis i acompanya-les del que creguis convenient (instruccions de com germinar-les, un relat oral sobre com us vau conèixer, un retrat de la mare, una recepta per gaudir-la, una mica de fem per nodrir-la, una carta als seus fills, una coreografia, un enllaç). Emporta´t un altra que vulguis cuidar, o que vols que et cuidi. Els dijous 2, 9 i 16 de març tenim una estona per coincidir, i potser d'aquesta manera fer visible certes parts dels mapes. Si t´agrada més el rollo furtiu sempre pots intentar fer un intercanvi sense ser vist, en un altre horari, o amb major dificultat (i emoció?) en aquell mateix horari.
Projecte Úter. Presentació dinàmica i conversa oberta.
Projecte Úter. Presentació dinàmica i conversa oberta.
Activitat La(b) Felipa vinculada a l'exposició "Recomposicions Maquíniques".
Horari: Divendres 17 de Febrer a les 18h.
Ubicació: Sala d'exposicions de Can Felipa (Pallars 277, 3a planta).
A càrrec dels membres del Col·lectiu Úter (Carles G.O’D. i Tonina Matamalas).
Projecte Úter (2015) és un gran dibuix d’investigació col.laboratiu que aborda la qüestió de la interrupció voluntària de l´embaràs a través d´’una narració gràfica concebuda com un palimpsest de micro-històries afectives que atenen el pla personal, racional i col•lectiu. Les històries personals recol.lectades de forma oral, esdevenen materials sensibles a partir dels quals projecta un univers virtual on l´animal, entès no com una figura oposada a l´home, sinó com a fenomen anòmal, té una centralitat emancipadora. L´animal entès com un esdevenir permet transformar la comprensió del que és humà i repensar la cultura en termes de pluralitat i diversitat, tot substituint l´antropologia per una etologia dels afectes.
L´activitat es planteja com una presentació interactiva en la qual els participants seran convidats a desxifrar fragments del gran dibuix en petits grups tenint com a materials d'anàlisi impressions en suport paper. Posteriorment els membres del col.•lectiu explicaran la trama gràfica tenint com a referent la impressió de grans dimensions instal.lada a la sala d'exposicions. La trobada es concep com un pretext per compartir de forma voluntària històries afectives personals i opinions al voltant de la interrupció voluntària de l'embaràs sempre tenint com a referent la composició gràfica de Projecte Úter.
Assistència limitada. Inscripcions: arts@cccanfelipa.cat
https://projecteuter.wordpress.com/