LA MUDA, a càrrec de Marina Guiu - (artista resident)
————
21.04.2023 > a les 19.30h > Gratuït amb reserva prèvia

Març de 2021. Islàndia. El volcà Fagradalsfjall entra en erupció.

Portava avisant diversos dies, va fer tremolar l'illa tantes vegades que el terra es va tornar inestable i al final va explotar. Uns dies després M també va explotar.

Va pensar que denunciar a l'home que abusava d'ella quan era una nena havia de deixar de ser una cosa només seva. I va entrar en erupció. I va començar a pintar tota aquella lava i a vomitar sense mirar a qui tacava. Què passa quan pensem que no som una víctima vàlida?


LA MUDA és un crit sobre el fàstic, la por, el vòmit i el dret a estar enfadada, un conte sobre l'abús sexual infantil, sobre la no legitimació d'una mateixa com a víctima, com a supervivent. Com a persona amb el dret de ser feliç i tenir una vida plena.


Format per una cara A (part escènica) i una cara B (part pictòrica, expositiva i editorial). L'arrel del projecte és el mateix per ambdues formes, tot i que poden viure individualment.


Aquest projecte no té un enfocament merament artístic. Entenem les arts i la cultura com a eina política i social, per promoure el canvi i una mirada crítica davant d'aquest tipus de violències amb uns objectius clars: conscienciar i trencar el tabú que rodeja a aquesta problemàtica universal i crear un espai segur per a persones adultes i joves, protegint així la infància.


LA MUDA comença gestant-se com a àlbum il·lustrat (encara sense publicar), un recopilatori de records, escenes, frases, imatges, paraules, acompanyades de gravats, pintures i il·lustracions. Aquest procés comença el 2019 tancant-me al taller de gravat La Madriguera, a Barcelona. El 2022 el treball pictòric s'enllaça amb una nova branca escènica a la Nau Ivanow: el text a sobre de l'escenari.


Mitjançant la paraula i arran de fer públic el meu cas a xarxes socials, apareix una altra ajuda fonamental en allò que suposa alçar la veu: els testimonis. Mostrar aquesta crua realitat davant de Twitter i Instagram, sense cap mena de filtre i no esperant res més enllà de ser llegida i escoltada, va generar que un gran nombre de persones volguessin compartir les seves experiències amb mi, persones que havien passat o estaven passant per la mateixa situació d'abús o de denúncia. Evidentment, no estava sola. El projecte va començar a tenir un sentit molt més ampli: la voluntat que fos més que un llibre, unes imatges o unes publicacions a xarxes, si no que fos un espai per escoltar però també per parlar, que generés la confiança i la seguretat d'una mà estesa: "aquí estic, t'escolto".




FITXA ARTÍSTICA


Text, dramaturgia i interpretació

Marina Guiu


Direcció

Raquel Arnaiz i Marina Guiu


Veu en off M nena

Maia Vidal Huerta


Pintures, il·lustracions i disseny

Marina Guiu


Escenografía

Marina Guiu i Raquel Arnaiz

Amb el suport de Alba Huerta


Audiovisuals i foto fixa

Júlia Latorre i Núria Gascón


Teaser y trailer

Júlia Latorre


Producció

Marina Guiu i COLECTIVO HARTÍSTICO

Amb el suport de Can Felipa

Amb l'assessorament de la Fundació Vicki Bernadet


Informació complementària
Reserva la teva entrada AQUÍ.