ARQUEOLOGIA DEL MAL
————
Marta Margarit
Objectius del projecte:
· Apropar l'art i la performance a diferents tipus de persones i col·lectius, més enllà dels circuits habituals.
· Reflexionar sobre la representació del suïcidi i trastorns mentals en la història de l'art en comparació a la representació actual.
· Establir relacions amb col·lectius en risc d'exclusió social i fer-los partícips dels processos de creació sobre temàtiques que els interpel·len, com els pacients de centres de salut mental o persones que pateixen aquests trastorns.
· Trencar amb la idea de l'artista "suïcida, malalt, depressiu" que només crea des d'un moment anímic baix.
Accions de mediació durant el procés creatiu d'ARQUEOLOGIA DEL MAL:
· Col·laboració amb Obertament: L'artista inicia el seu treball de mediació amb l'associació Obertament, que lluita contra l'estigma en salut mental. Es van realitzar entrevistes amb activistes que pateixen diferents trastorns mentals, explorant les seves experiències amb l'estigma, la discriminació i la seva relació amb l'art (quin tipus de representació creuen que falta en teatre, sèries o pel·lícules, etc, què creuen que és el més difícil de transmetre a l'espectador, què els podria semblar ofensiu i què no...).
· Entrevistes a artistes amb TOC: Entrevistes per a la documentació i creació de personatges dins l'obra, oferint una visió íntima dels pensaments i conductes associades amb el TOC, especialment en contextos com la maternitat i la infància.
· Entrevistes a familiars de persones amb comportament suïcida: Aquestes converses aborden temes com el dol, l'eutanàsia i la vida digna. Serveixen com a part del treball de documentació per una escena en la qual el personatge protagonista és un metge que exposa per quins motius denega la petició d'eutanàsia a una pacient amb TOC i depressió.
· Inclusió en l'equip creatiu del projecte artistes amb algun tipus de trastorn mental o que hi estiguin molt sensibilitzats: Durant la fase final de la residència, s'incorporen diverses persones externes a l'equip creatiu del projecte. Dues persones amb experiència pròpia en problemes de salut mental i una altra persona amb un familiar proper.
Activitat La(b) en el marc del projecte...
ARQUEOLOGIA DEL MAL a càrrec de Marta Margarit (artista resident)
"Una mare té por d'abusar sexualment del seu nadó. Un fill pensa en arrencar el bec a un pardal i clavar-se'l als ulls. Un pardal sense bec observa un noi que es creu capaç d'empènyer un home des d'un setè pis. Un home roba barbitúrics per ajudar la seva germana a suïcidar-se. Una germana creu que si menteix a la seva amiga, l'endemà aquesta es convertirà en truja. I una truja, o qui sap si una amiga, es pixa i es caga a sobre perquè no té forces ni per anar al bany."
Arqueologia del mal és una creació artística sobre els pensaments i conductes "tabús" que caracteritzen alguns trastorns mentals, com ara el TOC o la depressió, i una investigació sobre els límits de la performativitat i la representació del tabú a escena.
Activitats relacionades